همیشه یکی از اصلی ترین گزینه های خرابی گوشی های هوشمند، مربوط به باتری و شارژر این دستگاه هاست و تعمیر و تعویض باتری یکی از رایج ترین موارد در تعمیر انواع موبایل است. عوامل متعددی می توانند موجب خرابی زود هنگام باتری و کوتاه شدن عمر گوشی موبایل در گوشی های هوشمند شوند که از جمله آنها می توان به استفاده کردن از شارژرهای تقلبی اشاره کرد. اما یکی از این موارد که در مورد آن نظرات مختلفی وجود دارد، استفاده از فست شارژ برای گوشی های معمولی و گوشی های فست است.
یکی از قابلیت های کاربردی که این روزها در اغلب گوشی های موبایل شاهد پیاده سازی و ارائه آن هستیم، قابلیت شارژ سریع یا فست شارژ است! به موجب این قابلیت شارژ شدن باطری گوشی نسبت به حالت عادی سریعتر انجام میشود. اما این قابلیت دقیقا چطور منجر به شارژ سریع تر باتری گوشی خواهد شد و آیا استفاده از آن میتواند آسیب رسان باشد؟ در این مطلب میخواهیم به نکات مهم در مورد فست شارژ و استفاده از آن اشاره داشته باشیم.
در اولین قدم بهتر است توضیحی در رابطه با ماهیت شارژ سریع ارائه کنیم که مطمئن هستیم اغلب شما تا حدی با آن آشنایی دارید. شارژ سریع یا فست شارژ قابلیتی است که به موجب آن پروسه شارژ باطری گوشی های موبایل نسبت به حالت عادی با سرعت بیشتری انجام میشود. به عنوان مثال اگر قرار باشد باطری یک گوشی در حالت عادی و ضمن استفاده از یک شارژر معمولی ظرف 90 دقیقه فول شارژ شود، ممکن است با استفاده از تکنولوژی شارژ سریع بتوان باتری آن را در 60 دقیقه فول شارژ کرد!
برای ایجاد امکان دستیابی به این نتیجه، شرکت های سازنده موبایل تغییراتی در عملکرد شارژر و خود گوشی ها ایجاد میکنند و بدین ترتیب امکان شارژ سریع تر باتری را محقق میسازند. بنابراین فقط گوشی هایی قابلیت پشتیبانی از فست شارژ را دارند که شرکت سازنده آن ها رسما این موضوع را به عنوان یکی از ویژگی های دستگاه عنوان کند و هر گوشی نمیتواند از این تکنولوژی پشتیبانی به عمل آورد. اگرچه روش هایی برای شارژ سریع تر باتری اسمارتفون ها وجود که ارتباطی با خود تکنولوژی شارژ سریع ندارند.
تکنولوژی Fast Charging که امروزه در اکثر گوشی های هوشمند وجود دارد، با هدف افزایش سرعت شارژ شدن گوشی طراحی شده است. اگر بخواهیم سرعت شارژ شدن باتری لیتیومی گوشی های هوشمند را افزایش بدهیم باید ولتاژ و آمپر بیشتری به باتری وارد کنیم. اما وارد کردن ولتاژ بیشتر، باعث گرم شدن باتری و در نتیجه کاهش طول عمر یا حتی آتش گرفتن باتری می شود!
نمی توان گفت تکنولوژی فست شارژ هم با افزایش توان ورودی، باعث خراب شدن باتری گوشی می شود. زیرا چیپست، کابل و فناوری مورد استفاده در گوشی های فست شارژ و کابل شارژ مخصوص آن، از مشکلات این چنینی جلوگیری می کند. بنابراین استفاده از شارژر فست، هیچ مشکلی برای باتری گوشی به وجود نمی آورد. اما بسیار مهم است که بدانید گوشی شما قابلیت فست شارژ را دارد یانه. اگر در مورد پشتیبانی گوشی خودتان از تکنولوژی شارژ سریع اطلاعی ندارید، به سادگی می توان این موضوع را فهمید.
اگر میخواهیم بدانیم که آیا تکنولوژی شارژ سریع به باتری آسیب میزند یا نه، در مرحلهی اول باید فاکتورها و عوامل آسیبزننده را شناسایی کنیم. جریان بالای شارژ و دیسشارژ باتری مهمترین گزینه است. داغ شدن باتری، شارژ بیش از حد و … هم مواردی هستند که میتوانند تاثیر داشته باشند. اکثر گوشیهای جدید یک کنترلر دارند و اگر شارژ گوشی کامل شود جریان ورودی به گوشی را قطع میکنند. در نتیجه شارژ بیش از حد گوشی در حال حاضر تاثیری روی باتری ندارد و از این بابت نباید نگران باشید.
مورد بعدی این است که اکثر گوشیها کنترلر ولتاژ هم دارند. یعنی اگر ولتاژ بالا و پایین شود جریان را قطع میکنند. در مواردی که برق شهری نوسانات زیادی دارد بسیاری از افراد فکر میکنند که ممکن است به باتری گوشی آسیب بزند اما گوشیها میتوانند این تغییرات ولتاژ را شناسایی کنند و آسیبی به باتری گوشی نمیرسد.
اما علت داغ شدن گوشی بسیار مضر است. به سرعت سلولهای ذخیرهی باتری را تحت تاثیر قرار میدهد. اگر میزان گرما و حرارات باتری بالاتر از حد مجاز شود الکترولیت موجود در باتری ممکن است به درجهی جوش برسد و اثرش را به طور کامل از دست بدهد. حتی امکان انفجار باتری هم وجود دارد.
در حال حاضر امکانات مانیتورینگ دمای باتری روی اکثر گوشیها وجود دارد و اگر دمای باتری بیش از حد بالا برود هشداری دریافت خواهید کرد و باید هر چه سریعتر دمای آن را پایین بیاورید. این داغ شدن یکی از دلایل باد کردن باتری گوشی است. اگر در حال بازی کردن گیم هستید باید به سرعت تمام اپلیکیشنها را ببندید. گوشی را از شارژ خارج کنید و بهتر است که آن را خاموش کنید و آن را در دمای کمتر قرار دهید تا دوباره باتری گوشی به وضعیت نرمال برگردد.
جریان بالا در هنگام شارژ و تخلیه هم مورد مهمی است. به باتری آسیب میزند. اگر باتری شما در مدت زمان معلوم شارژ شود و خیلی تند و یا خیلی کند شارژ نشود بیشتر عمر میکند. محدودیتهایی در این جریان وجود دارد و جریان ورودی باید همیشه در محدودهی مشخصی باشد.
سریع شارژ شدن باتری خطرناک است. چرا که باتری جریانی بیش از حد مجاز را تجربه میکند. اما فست شارژ کمی متفاوت است. در حقیقت محدودهی مجاز جریان رعایت میشود و مکانیزم فست شارژ و شارژ سریع باتری به گونهای دیگر است.
اکثر گوشی های هوشمند جدید به خصوص گوشی های سامسونگ و گوشی های هواوی از تکنولوژی شارژ سریع و شارژ بی سیم پشتیبانی می کنند. با این حال اگر نمی دانید گوشی موبایل شما جزو گوشی های فست شارژ است و از این تکنولوژی پشتیبانی می کند یا نه کافیست شارژر موبایل خود را چک کنید.
روی بدنه فست شارژ، هواوی و تقریبا همه برند های دیگر، علامت فست شارژ وجود دارد. اگر علامت شارژر های فست شارژ را نمی شناسید می توانید به عکس پایین نگاه کنید. نوشته یAsaptive Fast Charging روی بدنه شارژر ها نشان دهنده پشتیبانی از تکنولوژی فست شارژ می باشد. البته در صورتی که گزینه خاموش و روشن کردن قابلیت فست شارژ را در تلفن همراهتان پیدا کردید یعنی گوشی شما از این تکنولوژی پشتیبانی می کند.
نکته ی مهمی که معمولا افراد به آن توجهی نمی کنند این است که از این روش برای تشخیص همه شارژر ها استفاده می کنند! بررسی نوشته Asaptive Fast Charging و علامت فست شارژ (آیکون جرقه یا رعد برق) روی بدنه شارژر گوشی تنها وقتی کاربردی است که قصد دارید از پشتیبانی قابلیت شارژر سریع توسط شارژر اورجینالتان آگاه شوید.
اگر می خواهید یک شارژر فست شارژ بخرید باید به خوبی محصول مورد نظر را بررسی کنید. چون بیشتر شارژر های تقلبی این نوشته و آیکون را روی شارژر دارند اما نشان دهنده اصالت کالا نیست. تحت هیچ شرایطی از شارژر های تقلبی و فیک استفاده نکنید.
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که از کسی درخواست شارژر کنید و در جواب شنیده باشید که شارژر موبایل آن ها فست شارژ است و شما نمی توانید از آن استفاده کنید! در چنین مواقعی برای بسیاری از افراد این سوال پیش می آید که آیا استفاده از شارژر فست شارژر برای گوشی معمولی ضرر دارد؟
بسیاری از افراد فکر می کنند شارژر های فست شارژ با ولتاژ بالا به گوشی، سرعت شارژ شدن باتری را افزایش می دهند؛ پس شارژر هایی که از تکنولوژی فست شارژ پشتیبانی می کنند برای گوشی های معمولی ضرر دارند. در صورتی که این طرز فکر کاملا صحیح نیست. اساس تکنولوژی شارژ سریع، استفاده از ولتاژ بالا و یکسان برای همه گوشی ها نیست!
یکی دیگر از باور های اشتباه در مورد استفاده از شارژر فست شارژر برای گوشی معمولی است. برخی افراد معتقد هستند گوشی هایی که قابلیت شارژ سریع را ندارند با شارژر فست شارژ، کمی زودتر شارژ می شوند! تمامی این باور ها اشتباه هستند. البته به دلایل دیگر مانند متفاوت بودن میزان ولتاژ ورودی، خروجی گوشی و شارژر پیشنهاد می شود تا جای ممکن از شارژر گوشی خودتان استفاده کنید.
در صورتی که از شارژر اصلی استفاده نمی کنید، می توانید با مراجعه به صفحه خرید شارژر اصلی تشخیص باتری اصلی موبایل از تقلبی، شارژر مورد نظر خود را با قیمت مناسب پیدا کنید. اگر گوشی شما از تکنولوژی شارژ سریع پشتیبانی می کند اما فکر می کنید سرعت شارژ شدن گوشی مثل قدیم است، باید این احتمال را در نظر بگیرید که ممکن است قابلیت فست شارژ گوشی شما خاموش باشد!
همانطور که گفته شد، شارژ کردن گوشی با استفاده از این فناوری باعث کاهش مقدار زمان لازم برای شارژ کامل می شود. در ابتدا که باتری که خالی است، طی زمانی حدود نیم ساعت باتری بین 50 تا 60 درصد شارژ می شود، اما از آن به بعد با افت جریان و کند شدن روند شارژ، کمی زمان می برد تا باتری به شارژ کامل برسد.
این افت فشار و کند شدن شارژ به دلیل محافظت از باتری و جلوگیری از داغ شدن بیش از حد صورت می گیرد. البته دقت کنید که برای استفاده از چنین شارژرهایی باید از کابل فست شارژ مناسب آن ها نیز استفاده کنید.
فعال کردن قابلیت فست شارژ کار بسیار ساده ای است. کافیست وارد تنظیمات گوشی خود شوید و گزینه Battery را انتخاب کنید تا وارد تنظیمات باتری گوشی شوید. در مرحله بعدی کافیست گزینه Fast Cable Charging را فعال کنید. با فعال کردن این گزینه، مدت زمان شارژ شدن گوشی به زیر 1 ساعت می رسد.
در صورتی که مایل بودید بعد از مدتی، قابلیت فست شارژ گوشی را خاموش کنید، با مراجعه به همین قسمت، گزینه Fast Cable Charging را خاموش کنید. همچنین می توانید از شارژر های معمولی که از تکنولوژی شارژ سریع پشتیبانی نمی کنند، استفاده کنید.
وقتی به یک نفر میگوییم که گوشی ما در عرض مدت زمان بسیار کوتاهی شارژ میشود، احتمالا اولین پاسخی که میشنویم این است که این ویژگی مثبتی نیست زیرا باتری سریعا آسیب دیده و خراب خواهد شد. اما آیا واقعا استفاده از فناوری شارژ سریع به باتری دستگاه ما آسیب وارد میکند؟ این سوالی است که پاسخ آن بسیار اهمیت دارد، خصوصا با توجه به اینکه باتری بیشتر دستگاههای کنونی قابل تعویض نیستند.
میدانیم که در حالت عادی شارژ آرامتر، باتری را سالمتر نگه میدارد و هرچه سرعت شارژ بیشتر باشد، گرمای بیشتر تولید میشود و گرما هم دشمن دستگاههای الکتریکی است. اما هنوز هیچ مدرکی دال بر صدمه زدن شارژ سریع به عمر متوسط باتری (که حدود ۲ سال است) به دست نیامده است.
کوالکام به عنوان یکی از پیشتازان بازار در توسعه قابلیت شارژ سریع، در بخش پرسش و پاسخ وبسایت خود اطمینان داده بهرهگیری از استاندارد شارژ سریع، مشکلی را برای گوشیهای هوشمند و باتری آنها ایجاد نخواهد کرد. در واقع تا وقتی که ما از باتری لیتیوم یون در گوشیهای هوشمند خود استفاده میکنیم هیچ فرقی میان شارژرهای سریع و معمولی از نظر آسیب رساندن به دستگاه وجود ندارد.
در صورتی که از شارژرهای سازگار با قابلیت فست شارژ اما از برندهای دیگر استفاده کنید هیچ خطری گوشی شما را تهدید نخواهد کرد. دلیل این امر آن است که رگولاتور موجود در گوشی شما از ایجاد آسیب به باتری جلوگیری خواهد کرد اما در صوت ناسازگاری، این امر مانع از فعال شدن قابلیت شارژ سریع میشود. ضمن اینکه استانداردهای موجود در بازار به نحوی است که در بسیاری از موارد، همپوشانی میان شارژرها برقرار بوده و میتوانید از گزینههای متفاوتی استفاده کنید.
الزاماً نه. با وجود این، تمام راهکارها از دستورالعملهای مشابهی که پیش از این شرح داده شد بهره میبرند. به عنوان مثال، تکنولوژی Quick Charge 1.0 که در سال ۲۰۱۳ میلادی توسط کوالکام معرفی شد امکان شارژ گوشی را با سرعتی ۴۰ برابر بیشتر در مقایسه با تکنولوژی پایه شارژ فراهم میکرد. در ادامه، این استاندارد بهبود پیدا کرد و نسخه ۲.۰ و ۳.۰ آن نیز با بهبود قابلیتها و عملکرد رونمایی شد.
در ادامه، در نوامبر گذشته، Quick Charge 4.0 رونمایی شد که از جدیدترین اساتاندارد USB-C پشتیبانی کرده و افزایش سرعت ۲۰ درصدی را در مقایسه با نسخه ۳.۰ به همراه دارد. به این ترتیب، با پنج دقیقه شارژ گوشی میتوانید از آن به مدت ۵ ساعت استفاده کنید.
در بین شرکتهای مختلف نیز تکنولوژیهای متفاوتی استفاده میشود. به عنوان مثال، وان پلاس از تکنولوژی توسعه یافته خود به نام Dash Charge بهره میبرد که به جای استفاده از ولتاژ بالاتر برای افزایش سرعت شارژ که به گرم شدن بیشتر گوشی منجر میشود، از جریان بالاتر که به گرم شدن شارژر منجر میشود استفاده میکند.
در این سیستم، قسمت اعظم فشار روی شارژر بوده و همین باعث میشود گوشی، خنکتر بماند. وان پلاس مدعی است با ۳۰ دقیقه شارژ باتری با تکنولوژی Dash Charge میتوانید به مدت یک روز از گوشی استفاده کنید.
ممنون که تا انتهای این مقاله از تعمیرات موبایل پارس ارتباط لوتوس با ما همراه بودید. برای کسب اطلاعت در خصوص دوره های آموزش تعمیرات موبایل به وبسایت ما مراجعه نمایید.
دیدگاه شما